Combinatie ZZP en loondienst

Wet en regelgeving

Ben je ZZP'er en denk je erover na om tijdelijk in loondienst te gaan? Een tijdelijk contract biedt de uitkomst bieden voor meer zekerheid, zeker in tijden dat er minder opdrachten beschikbaar zijn. Maar wat betekent dit voor jouw belastingen? In dit artikelen nemen we graag mee in de belangrijkste aandachtspunten. 

1. Loonheffingskorting

De loonheffingskorting kun je maar één keer toepassen. Als je deze toepast op jouw zzp-inkomen, dan kan dit niet meer op jouw inkomsten in loondienst. Het is belangrijk om jouw werkgever te informeren als je geen gebruik wilt maken van de loonheffingskorting.

2. Salaris op privérekening

Jouw salaris dat je ontvangen vanuit loondienst staat los van jouw inkomen als zzp'er. Het is daarom belangrijk om dit ook te scheiden. Laat jouw salaris daarom storten op jouw privérekening en niet op de zakelijke rekening. 

3. Zelfstandigenaftrek en andere fiscale voordelen 

Als zzp'er kun je gebruikmaken van de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling. Je dient dan echter wel aan een urencriterium voldoen van 1225 uur per jaar, deze dien je te besteden aan jouw zzp-activiteiten. Het is daarom van belang dat je deze aantal uren blijft behalen als je in loondienst gaat, om gebruik te maken van deze zelfstandigenaftrek. 

4. Belastingtarieven en mogelijke nabetalingen 

Jouw inkomsten uit loondienst en zzp-activiteiten worden bij elkaar opgeteld. Je kan hierdoor in een hogere belastingschijf terecht komen en aan het einde van het jaar een naheffing ontvangen. Om niet voor verrassingen te komen kun je een voorlopige aanslag maken bij de Belastingdienst. Zo weet je waar je aan toe bent. 

5. Verzekeringen en sociale premies 

Als zzp'er ben je zelf verantwoordelijk voor verzekeringen zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) en een pensioenvoorziening. Als je in loondienst gaat betaalt jouw werkgever sociale premies voor de WW en WIA. De premies worden berekend op basis van jouw loon uit jouw contract met de werkgever, niet voor jouw zzp-inkomsten. Je dient alsnog jouw AOV aan te houden voor jouw zzp-werkzaamheden. 

6. Btw-verplichtingen 

Ook met een loondienstcontract moet je elk kwartaal Btw-aangifte doen. Doe je dit niet op tijd dan kan dit leiden tot boetes. 

7. Pensioenopbouw 

Als je in loondienst bouw je vaak pensioen op via de werkgever. Hetgeen wat je opbouwt is alleen voor jouw loon uit je dienstverband. Jouw zzp-inkomsten tellen hier niet in mee. Het is verstandig om, naast het pensioen dat je via je werkgever opbouwt, ook zelf aanvullend te sparen voor je pensioen.

Meer weten?

Wil je meer weten over de gevolgen van de combinatie loondienst en zzp-erschap? Kijk dan bijvoorbeeld op de website van het KvK, zij geven ook uitleg hierover. Ook kun je natuurlijk contact opnemen met jouw boekhouder of financieel adviseur. Zij zullen jou graag adviseren.