Maak kennis met... Eveline!

Maak kennis met

Even voorstellen

Eveline Strzeszewski, interieurontwerpster

Naast zorghuis Ome Jan in Vught, is er in Zuidwolde een nieuw ‘familielid’ bijgekomen. Zorghuis tante Clasien is de laatste aanwinst. Op het moment van schrijven is interieurontwerpster en marketingmanager Eveline Strzeszewski druk met de final touch. Ze vertelt meer over de achtergrond van deze locatie en de keuzes die ze maakt.

Bij het ontwerpen van een nieuwe woonzorglocatie begint het voor Eveline altijd met een onderzoek naar de omgeving en naar wat de doelgroep vraagt. “Het gaat niet alleen om het creëren van een fysieke ruimte, maar ook om het vertellen van een verhaal” legt Eveline uit. “We kiezen een naam en een thema die passen bij de woning en de locatie. Dat is de eerste stap. Er wordt gezocht naar bekende namen en verhalen uit de lokale geschiedenis en cultuur.”

Nieuws eveline bijdehand

Die werden in Zuidwolde al gauw gevonden. “We ontdekten hier het verhaal van de Ekelenberg. Volgens de legende woonde op de Ekelenberg een wijze vrouw die het ‘Spinwiefien’ werd genoemd. In de avond nam ze haar spinnenwiel mee en ging ze op zoek naar een rustig plekje om te spinnen. Mensen kwamen vaak bij haar voor hulp en advies als ze problemen hadden. Daarnaast merkten we in ons onderzoek dat de naam ‘Klazien’ in de regio vaak voorkomt. En, hoe toevallig, ook de schoonmoeder van Standby-oprichtster Menny heet zo. Je schrijft haar naam als ‘Clasien’ en omdat zij altijd een speciale plaats in Menny’s hart had, voelde dit als een perfecte keuze.”

Als de naam en het thema zijn gekozen, gaat Eveline aan de slag met een plan en de uitvoering. “In de inrichting van Tante Clasien komt veel hout terug, waardoor een warme en landelijke uitstraling ontstaat. Ook voor de meubels hebben we voor natuurlijke stoffen en materialen gekozen. En voor stevige meubels, zoals stoelen en banken waaruit je gemakkelijk opstaat. Het is dus niet zomaar een lampje kopen of een stoel neerzetten. Er wordt goed over nagedacht. Bewoners moeten hier prettig kunnen zitten, leven en ontspannen. Het moet naast mooi en huiselijk ook praktisch zijn.”

De interieurontwerpster zorgt voor een mooie balans in haar ontwerp. Zo was er in het interieurplan van Tante Clasien ook plek voor een mooi detail dat verwijst naar het verleden en handig is. “Op elke verdieping vind je een spinnenwiel met een draad die je kunt volgen. Dit hoort bij het verhaal van deze locatie én is tegelijkertijd praktisch voor de bewoners.”

Eveline combineert nieuwe meubels van een gespecialiseerde projectinrichter met authentieke accessoires. Voor dit laatste struint ze met veel plezier de kringloop af. En ook uit eigen kring komen pareltjes tevoorschijn. “Als ik iets in mijn hoofd heb wat ik nergens kan vinden, dan maak ik het waar mogelijk zelf. En soms komt er onverwachts iets op je pad. Een vriend van me was in de kringloopwinkel en kwam een lamp óp een spinnenwiel tegen! Hij belde me op en vervolgens heb ik de perfecte lamp. En ook in de kelder vinden we soms iets. Bij toeval hebben het schilderij van het ouderlijk huis van Tante Clasien gered van een enkeltje stort. Deze krijgt nu een mooi plekje bij Tante Clasien. Dit soort verrassingen en grappige dingen vind ik geweldig. Ik houd van inrichten met een knipoog. Het leven hoeft niet altijd zo serieus te zijn, en dat zie je terug in mijn ontwerpen.”

20240515 143820

"Er kan zoveel meer dan je denkt!"

Het hergebruik van spullen komt niet alleen voort uit oog voor duurzaamheid, laat Eveline weten. “Het is sowieso zonde om iets weg te gooien, maar door herkenbare objecten te kiezen, geef je mensen ook dat thuisgevoel. Dat zit ‘m bijvoorbeeld in het servies of in prints die je kiest. Door goed onderzoek te doen en tegelijkertijd dichtbij onszelf te blijven, durven we keuzes te maken. Inmiddels weten we: er kan veel meer dan je denkt! Ook wanneer mensen te maken hebben met dementie. Als je altijd in een warme en huiselijke omgeving bent opgegroeid en hebt geleefd, dan vinden wij dat je dat ook in die laatste fase mag ervaren. Waarom moet dat in een functionele en klinische omgeving zijn? Je merkt dat er in alle zorginstanties wel een kentering is in woninginrichting, maar wij gaan echt next level.”

De reacties op zowel de inrichting van Ome Jan als Tante Clasien zijn erg positief. Een trotse Eveline: “We zeggen bij Standby dat we anders dan anders zijn, maar dat hoor je organisaties wel vaker zeggen. Hoe mooi is het dat we dan van bewoners, familie en zelfs de Zorginspectie horen ‘wow, dit is écht uniek’!” Toch weet ook Eveline dat de échte sfeer wordt gemaakt door mensen. “Het kan er allemaal nog zo mooi uitzien en een perfect plaatje zijn, uiteindelijk draait het om het team wat er werkt. Zij maken de sfeer.”

Wil je meer zien? Houd onze Instagram in de gaten voor interieur updates!

Dit artikel is ook te lezen in de Bijdehand nummer 12. De Bijdehand is ons magazine voor cliënten, zorgverleners en medewerkers van Standby.

Aandetelefoon Geel

Vragen?

Wij helpen je graag verder! Vul ons contactformulier in of vraag informatie aan over werken bij Standby Zorg.

Vraag informatie aan