‘Ome Jan’ komt op het terrein van Fort Isabella in Vught en dit is echt de ideale plek. Er is veel groen en er zijn allerlei voorzieningen op het terrein om uitjes te maken. Het is een woonzorgcombinatie die het mogelijk maakt om een eigen leven te leiden in een veilige omgeving. Wij zijn te gast bij de ouderen en passen ons aan aan hun wensen en behoeften. Zij niet aan ons. Wij willen dat er de ja-cultuur heerst. Als een bewoner om 15.00 uur een borreltje wil, dan kan dat. Als iemand niet om 13.00 uur een boterhammetje wil, maar een uurtje later, dan moet dat ook kunnen. Er komt een logeerkamer, kinderen kunnen mee eten en er komt een mooie, levendige tuin met veel prikkels.
Ik vind het nog wel heel leuk om te vertellen hoe de naam ‘Ome Jan’ tot stand is gekomen. Zoals ik al aangaf was Ome Jan mijn peettoom. Ome Jan was ondernemer, middenstander zoals dat vroeger heette. Hij had een banketbakkerij in Delft en maakte de lekkerste dingen. Geen brood, maar luxe gebakjes en koekjes. Hij trouwde met tante Gon, die afkomstig was uit een slagersfamilie. Voor haar was de banketbakkerij een hele omschakeling: van woensdag gehaktdag naar fijne, breekbare koekjes netjes inpakken. Maar hier wende ze aan en samen hebben ze vele jaren met veel plezier de banketbakkerij bestierd. Echte Bourgondiërs waren het. Totdat tante Gon ziek werd. Er kwam 24-uurszorg in huis en ome Jan zorgde voor de gezelligheid: grote familie, veel bezoek en ome Jan kookte voor iedereen. Ook de zorgverleners sloten gezellig aan. Tante Gon genoot hiervan. Na het overlijden van tante Gon stond ome Jan er alleen voor. Dit ging een tijdje goed, maar na een tijdje werd hij wat vergeetachtig. Er werd gestart met blokzorg om structuur aan te brengen in zijn dag. Maar 24-uurszorg bleek onvermijdelijk: het dwaalgedrag kwam. Argwaan kwam. We zijn toen opzoek gegaan naar een plek waar hij kleinschalig kon wonen, waar de ja-cultuur heerst, waar hij de regie zelf in handen kon houden. Een mooie plek, midden in de natuur. En zo’n plek, die ik toen voor ogen had, wilde ik creëren. Zo is zorghuis ‘Ome Jan’ tot stand gekomen.
Oja en wat het lekkerste uit de bakkerij van Ome Jan was? De tulband, lange Delfjes en natuurlijk de Roodenrijs kaastabletten zal ik nooit vergeten!
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond ‘Ome Jan’?
In het eerste kwartaal van 2021 gaan de inschrijvingen open. De opening van het pand staat gepland in het derde kwartaal van 2021. Wil je op de hoogte blijven? Stuur dan vast een mail naar: info@wonenbijdefamilie.nl.