Verantwoord genieten van de zomerzon

Standby Zorg

Met de zomer om de hoek kijken we allemaal uit naar de warmere dagen en het buitenleven. Het is niet voor niets het seizoen waarin we de meeste tijd buiten doorbrengen en genieten van al het moois dat dit zonnige jaargetijde ons te bieden heeft. Zonlicht is goed voor ons en geeft ons een heerlijk gevoel, het is echter ook belangrijk om er goed beschermd van te genieten.

Vitamine zon

De zon is niet alleen goed voor ons humeur, maar ook een belangrijke bron van vitamine D. Door zonlicht op de huid kan je lichaam namelijk zelf vitamine D aanmaken en dat heb je nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Vitamine D is daarom belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Daarnaast speelt het een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. Door dagelijks minstens 15 minuten zonlicht op de huid krijg je genoeg van deze belangrijke vitamine binnen.

Smeren maar

Natuurlijk moeten we wel voorzichtig zijn met blootstelling van onze huid aan de zon. Te veel zonnestralen kunnen schadelijk zijn en leiden tot verbranding en op langere termijn zelfs huidkanker. Daarom is het belangrijk om je altijd goed in te smeren met een zonnebrandcrème.

Het advies luidt om zonnebrandcrème net zo dik te smeren als je dat met pindakaas op je boterham zou doen. Dat betekent dat je voor het insmeren van je hele lichaam ongeveer 33 ml nodig hebt. Smeer je 20 minuten voordat je de zon ingaat in en herhaal dat om de 2 uur. Maar let op, als je gaat zwemmen moet je je na iedere zwembeurt opnieuw insmeren. Ook als je een waterproof product gebruikt.

Beach accessories sand

Benieuwd naar de tips van Standby hoe je fit de zomer in gaat?

Lees hier!

Waarom we zoveel moeten smeren? Door goed en regelmatig met zonnebrandcrème in te smeren, beschermen we onze huid tegen de schadelijke stralen die de zon afgeeft: uv A- en uv B-stralen. Uv A-stralen dringen wel door tot de diepere huidlagen, maar ze verbranden de huid niet. Toch liggen deze stralen aan de basis van vroegtijdige veroudering van de huid, rimpels en zelfs huidkanker. Uv B-stralen dringen alleen door in de bovenste huidlaag. Ze zorgen ervoor dat we vitamine D aanmaken en een lekker bruin kleurtje krijgen, maar kunnen ook zonnebrand en op termijn huidkanker veroorzaken.

SPF

De SPF op de verpakking van je zonnebrandcrème staat voor Sun Protection Factor. Dit geeft aan hoeveel uv B-straling het zonnebrandmiddel kan absorberen of reflecteren. Eenvoudig gezegd is de factor de vermenigvuldiging van de tijd waarin je zonder zonnebrand zou verbranden, mits je de crème wel dik en om de 2 uur aanbrengt. Dus verbrand je normaal gesproken na 10 minuten, dan is dat met SPF 30 pas na 10 x 30 = 300 minuten. Hoe hoger de factor, hoe beter de bescherming.

Over de blokkering van uv A-straling zegt de SPF echter niets. De Europese Commissie adviseert daarom dat de uv A-bescherming ten minste een derde moet zijn van de uv B-bescherming. Op de verpakking van een zonnebrandmiddel is meestal niet te zien hoe hoog de bescherming tegen uv A is. Staat het er wel op dan wordt het aangegeven met sterretjes. 5 sterren is de hoogste bescherming.

Cocktail pinocolade nieuwsbericht

Zin in een zomers drankje? Bekijk de mocktail recepten van onze chef kok Ronnie? 

Bekijk recepten

Bewaren of weggooien?

Een ongeopende fles of tube zonnebrandcrème kun je gerust lang bewaren. Is deze eenmaal geopend, dan is de crème in theorie tot 12 maanden daarna houdbaar. Dat wil echter niet zeggen dat je hem daarna weg moet gooien. De hoeveelheid SPF neemt als de fles of tube geopend is per jaar met zo’n 5 punten af, maar dat kan variëren. Neem daarom altijd het zekere voor het onzekere en houd de helft van de SPF aan, dus SPF 30 is dan na 12 maanden 15. Controleer ook de kleur en geur van de crème. Is die anders dan je gewend bent of mengt de crème niet goed meer? Gebruik hem dan niet en koop nieuwe zonnebrandcrème. Maar gooi je halfvolle flessen zonnebrand dus niet zo maar weg. Ze kunnen ook na 12 maanden nog goed van pas komen.

Dit verhaal over verantwoord genieten van de zomerzon is ook te lezen in de Bijdehand nummer 6. De Bijdehand is ons magazine voor cliënten, zorgverleners en medewerkers van Standby.

Aandetelefoon Geel

Vragen?

Wij helpen je graag verder! Vul ons contactformulier in of vraag informatie aan over werken bij Standby Zorg.

Vraag informatie aan